Ibiza geografie en geschiedenis

Ibiza behoord tot Spanje maar is een eiland dat onderdeel is van de Balearen, een groep eilanden ten oosten van het Spaanse vasteland. Voor een eiland is Ibiza redelijk groot, het is ongeveer 575 vierkante meter. Vanaf de lucht is te zien dat het eiland vlakke én heuvelachtige delen heeft. Met 475 meter is de top van Sa Talaiassa het hoogste punt van het eiland.

Het klimaat van Ibiza is erg populair bij toeristen; de warme zomers en milde winters maken het eiland ook een fijne plek voor een vakantiehuis. Na een turbulente geschiedenis werd Ibiza na 1975 autonoom en staat Ibiza-stad sinds 1999 zelfs op de werelderfgoedlijst.

Hippie en Dance

Het eiland begon meer bekendheid te krijgen in de jaren zestig. Veel hippies trokken toen naar Ibiza en stichtten gemeenschappen. Het vrije leven waarin men dagelijks ging dansen, zingen, eten en wiet roken was erg aantrekkelijk voor veel hippies. Naast de hippiecultuur begon dancemuziek het eiland over te nemen. Tegenwoordig kent iedereen Ibiza vooral van de vele dancefeesten en bekende Dj’s.

Daarnaast is het zon-zee-strand plaatje voor veel toeristen de ideale vakantie. Dat de hippiecultuur nooit verdwenen is, is te zien aan de vele hippiemarkten op het eiland. Kunst en namaak gaan hier hand in hand. De authentieke en kunstzinnige producten wisselen zich af met de ‘made in China’ prullaria. Dit is een weerspiegeling van het steeds commerciëlere karakter van het eiland.

Bereikbaarheid

Airport Ibiza is het enige vliegveld van het eiland, en daarbij nog erg klein ook. Het is gebruikelijk dat er met goedkope vliegtickets naar Ibiza worden gestunt bij de vliegvaartmaatschappijen die op Ibiza vliegen. Je kunt kiezen voor de bus als vervoersmiddel, maar voor optimaal comfort is het slimmer om een auto te huren bij het vliegveld.

Naast het kleine vliegveld Ibiza en het openbaar vervoer is de veerboot ook een optie. Vooral in de zomermaanden zijn er veel verbindingen met andere Spaanse kuststeden. Opmerkelijk is dat op het eiland lokale gebieden en toeristische gebieden twee aparte werelden lijken. De meeste toeristen blijven zich vermaken in het bolwerk van resorts en clubs.